Στο τμήμα των Μεγάλων Προνηπίων, γνωρίσαμε τα βασικά χρώματα – το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο – και πως μπορούμε να τα αναμείξουμε για να φτιάξουμε πολλά άλλα χρώματα. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα: γεμίσαμε με νερό τρία ποτήρια και προσθέσαμε στο κάθε ένα σταγόνες από μπλε, κόκκινο και κίτρινο χρώμα αντίστοιχα. Τοποθετήσαμε τα ποτήρια σε κύκλο, προσθέτοντας τρία επιπλέον ποτήρια μόνο με νερό ανάμεσα σε αυτά με τα βασικά χρώματα. Βουτήξαμε τις άκρες από χαρτοπετσέτες μέσα σε κάθε δύο συνεχόμενα ποτήρια και παρατηρήσαμε πως στα ενδιάμεσα ποτήρια το χρώμα του νερού άλλαξε σε μοβ, πορτοκαλί και πράσινο!

Διαβάσαμε το «Παραμύθι με τα Χρώματα», όπου μετά από μια στεναχώρια, το ουράνιο τόξο έφυγε παίρνοντας μαζί του όλα τα χρώματα. Αναλογιστήκαμε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα χρώματα και αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τις δύο εκδοχές του παραμυθιού: με και χωρίς χρώματα. Αφού τις ολοκληρώσαμε συζητήσαμε για το ποια εκδοχή μας είναι η πιο όμορφη.

Ο Guy Limone, ένας καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί εικόνες από εφημερίδες και περιοδικά για να συνθέσει τα έργα του, μας έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο να χρησιμοποιούμε τα χρώματα. Κόψαμε λωρίδες διαφόρων χρωμάτων και τόνων από εφημερίδες και συνθέσαμε τα δικά μας έργα!

Πειραματιστήκαμε με τις κηρομπογιές και δημιουργήσαμε πίνακες ζωγραφικής με έναν πολύ πρωτοποριακό τρόπο: αρχικά, γεμίσαμε τα χαρτιά μας με διάφορα χρώματα χρησιμοποιώντας κηρομπογιές. Καλύψαμε όλα τα χρώματα με μαύρη κηρομπογιά και μετά χρησιμοποιώντας ξύλινα καλαμάκια, την ξύσαμε δημιουργώντας πολύχρωμα σχέδια!

Ο Έλμερ ο πολύχρωμος ελέφαντας και ο Γουίλι ο ασπρόμαυρος ξάδερφός του ήταν το βιβλίο που έγινε ακόμη μια αφορμή να πειραματιστούμε με τις έννοιες του πολύχρωμου και του ασπρόμαυρου. Χρησιμοποιώντας άσπρα χαρτόνια, κόψαμε μικρούς άσπρους ελέφαντες, ενώ κρατήσαμε και το περίγραμμα, δημιουργώντας έτσι ένα χαρτόνι με ένα κενό σε σχήμα ελέφαντα στην μέση του. Τοποθετήσαμε τους δύο διαφορετικούς ελέφαντες πάνω σε πολύχρωμες επιφάνειες που είχαμε δημιουργήσει και παρατηρήσαμε πως ο ένας ελέφαντας ήταν πολύχρωμος ενώ ο άλλος ήταν απλά άσπρος σε πολύχρωμο φόντο! Για να έχει κι αυτός λίγα χρώματα πάνω του τον στολίσαμε με διάφορα πολύχρωμα υλικά!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε με τη Παραμυθία!