Με το τμήμα των Μεγάλων Προνηπίων αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον κυκλαδικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα με τα κυκλαδικά ειδώλια. Μιλήσαμε για τα νησιά των Κυκλάδων, εντοπίσαμε την τοποθεσία τους στον χάρτη της Ελλάδας και ανακαλύψαμε οτι το όνομά τους προέρχεται από τον κύκλο που δημιουργούν όλα μαζί! Αναφέραμε τα ονόματά τους, κάποια από τα οποία ήταν ήδη γνωστά στα παιδιά από τις διακοπές τους!

Είδαμε πολλές εικόνες από αγάλματα που έχουν βρεθεί, παρατηρήσαμε ότι αποτελούν ανθρώπινες φιγούρες και ασχοληθήκαμε με τα τρία πιο χαρακτηριστικά: τη γυναίκα με τα χέρια στην κοιλιά, τον άνδρα κυνηγό και το βιολόσχημο, για το οποίο ανακαλύψαμε οτι έχει το σχήμα του βιολιού και εντυπωσιαστήκαμε από την ομοιότητα. Παρατηρήσαμε τα τρία διαφορετικά ειδώλια και ζωγραφίσαμε τα δικά μας!

Προσπαθήσαμε μάλιστα να κατασκευάσουμε τα δικά μας βιολόσχημα με ζύμη από νερό, αλεύρι και αλάτι. Για να τους δώσουμε σχήμα χρησιμοποιήσαμε χάρτινα καλούπια!

Το ταξίδι μας στον Κυκλαδικό πολιτισμό και η γνωριμία μας με τα ειδώλια ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη που κάναμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης! Εκεί μπορέσαμε να δούμε από κοντά τα ειδώλια για τα οποία μιλήσαμε στην τάξη αλλά και πολλά άλλα αγάλματα και δημιουργήματα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

η γυναίκα με τα χέρια στην κοιλιά

ο άνδρας κυνηγός

τα βιολόσχημα

Στο τέλος της επίσκεψής μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να πλάσουμε από πηλό το δικό μας ειδώλιο!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε με τη Παραμυθία!