Τον Μάιο, καθώς η άνοιξη είχε μπει για τα καλά, αφού παρατηρήσαμε με την ομάδα των Μεγάλων Προνηπίων τις αλλαγές στη φύση, ασχοληθήκαμε με τα διάφορα είδη των λουλουδιών και την ανάπτυξή τους. Παρατηρήσαμε φωτογραφίες με διαφορετικά λουλούδια, μάθαμε τις ονομασίες τους και σχολιάσαμε τα χρώματα και τα σχήματα που έχουν.

Ήμασταν τυχεροί γιατί στο οικόπεδο δίπλα από το σχολείο μας είχαν φυτρώσει πολλές παπαρούνες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Επίσης, παρατηρήσαμε τα λουλούδια της αυλής του σχολείου μας και μάθαμε κάποια από τα ονόματά τους, όπως ο όμορφος καλλιστήμονας, στον οποίο έχουν πιάσει δουλειά αυτήν την εποχή δεκάδες μέλισσες.

Διαβάσαμε πολλά βιβλία για τα λουλούδια και μιλήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται καθώς και όλα όσα χρειάζονται για να είναι υγιή. Ακόμα, διαβάσαμε το παραμύθι του Eric Carle «Το σποράκι ταξιδεύει», στο οποίο παρακολουθήσαμε ένα μικρό σποράκι που με τη βοήθεια του ανέμου κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Στο τέλος, το σποράκι βρίσκει ένα ιδανικό μέρος στο οποίο μεγαλώνει και γίνεται ένα τεράστιο λουλούδι, ένα λουλούδι γίγαντας.

Στη συνέχεια, ο καθένας προσπάθησε να αποτυπώσει στο χαρτί τα στάδια ανάπτυξης του λουλουδιού, από τον σπόρο στο άνθος.

Με αφορμή την ιστορία του μικρού σπόρου, αποφασίσαμε με τα παιδιά να φτιάξουμε τα δικά μας λουλούδια-γίγαντες.

Τέλος, για να αντιληφθούμε καλύτερα την ανάπτυξη των φυτών, βάλαμε σε ένα ποτηράκι βαμβάκι και φασόλια και τα ποτίζαμε τακτικά. Σε λίγες μέρες, που οι φασολιές μας μεγάλωσαν, τις μεταφυτέψαμε σε μικρά γλαστράκια και τις πήραμε στο σπίτι για να τις φροντίζουμε και να τις δούμε να μεγαλώνουν κι άλλο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε με τη Παραμυθία!